Edustajisto: Tunnustetaan päiväkotien merkitys lasten tasa-arvon turvaajina

Lapsijärjestö Nuorten Kotkien Keskusliitto vaatii, että päätöksentekijöiden on osattava aidosti tunnistaa se merkitys, mikä laadukkaalla varhaiskasvatuksella on lasten tasa-arvon turvaajina.

Muun muassa Yle Uutiset kertoi 24.10. artikkelissa ”Vanhempien hyvä- tai huono-osaisuus vaikuttaa lasten arkeen päiväkodeissa” tutkimustuloksista, joiden mukaan vanhempien koulutus- ja tulotaso vaikuttavat voimakkaasti lasten arkeen päiväkodeissa – varsinkin, kun samaan aikaan tapahtuu asuinalueiden välistä eriytymistä. Jos hyvin erilaisissa alueellisissa lähtökohdissa toimivilla päiväkodeilla on kaavamaisesti saman suuruiset resurssit, se voi tarkoittaa haasteita huono-osaisimpien alueiden päiväkodeissa.

Nuoret Kotkat muistuttaa, että sama riski on olemassa, jos päiväkotien resurssit ovat kunnassa jo lähtökohtaisestikin riittämättömät. Riski on myös, jos yhteiskunnan päätöksin heikennetään varhaiskasvatusta kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevilta lapsilta. Juuri tällainen heikennyspäätös tehtiin nykyisen hallituskauden alussa, kun niiden lasten, joiden toinen huoltaja on kotona, oikeutta varhaiskasvatukseen leikattiin, mitä muun muassa lapsiasiavaltuutettu on useaan otteeseen kritisoinut.

Nuoret Kotkat pitää välttämättömänä, että pian alkavassa eduskuntavaalitaistelussa ja sitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa ymmärretään, mikä merkitys varhaiskasvatuksella voi olla tasoittamassa alueellisen eriytymisen vaikutuksia ja huono-osaisuuden periytymistä. Varhaiskasvatuksella on oltava aito mahdollisuus toteuttaa tehtävänsä.

Nuoret Kotkat on valtakunnallinen lasten etu- ja toimintajärjestö, joka järjestää lapsille turvallista ja edullista toimintaa sekä tuo esille lasten oikeuksia ja edistää näiden asemaa. Järjestössä on noin 10 000 jäsentä. Siilinjärvellä viikonloppuna kokoontunut järjestön edustajiston kokous valitsi järjestön liittohallitukseen uusina jäseninä Venla Hurskasen (Varsinais-Suomi), Vili Järvisen (Pirkanmaa), Kaisu Kotirinnan (Häme), Leo Raatikaisen (Helsinki), Pia Saarelan (Oulu) ja Wilhelmiina Sepän (varajäsen, Helsinki) sekä puheenjohtajaksi Marko Piiraisen ja varapuheenjohtajaksi Miikka Lönnqvistin.

Lisätietoja:
toiminnanjohtaja Antti Hytti, antti.hytti@nuoretkotkat.fi, p. 040 154 7572
varapuheenjohtaja Kaisu Kotirinta, kaisu.kotirinta@gmail.com, p. 040 538 8779

Jaa sosiaalisessa mediassa: