Usein kysyttyä

Miten pääsen mukaan toimintaan?

Nuorten Kotkien toimintaan on helppoa tulla mukaan. Tietoa toiminnastamme löydät täältä ja jäsenyydestä ja vapaaehtoistoiminnasta täältä. Katso sinua lähin piirijärjestö täältä tai ota yhteyttä toimistoon, niin saat Kotka-harrastuksesi hyvään alkuun!

Mitä tarkoittaa, että Nuoret Kotkat on osa sosialidemokraattista järjestöperhettä?

Nuoret Kotkat jakaa yhteiset arvot muiden sosialidemokraattisten järjestöjen kanssa. Näitä arvoja ovat tasa-arvo, demokratia, kansainvälisyys, oikeudenmukaisuus, solidaarisuus ja yhteisöllisyys. Siksi Nuoret Kotkat tekee yhteistyötä muiden samat arvot jakavien järjestöjen kanssa niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Toiminta Nuorissa Kotkissa on tarkoitettu kaikille lapsille ja aikuisille poliittiseen kantaan katsomatta, jos toiminta ja Nuorten Kotkien arvot vain tuntuvat omilta.

Kun lapseni liittyy Nuorten Kotkien jäseneksi, liittyykö hän samalla SDP:n tai Demarinuorten jäseneksi?

Ei liity. Nuoret Kotkat on itsenäinen järjestö, eikä lapsille tarjoamamme leiri- ja kerhotoiminta ole poliittista. Emme myöskään luovuta tietoja jäsenistämme järjestömme ulkopuolelle.

Mitä tarkoittaa osallisuus, jota Nuoret Kotkat haluaa edistää?

Osallisuus tarkoittaa sitä, että lapset ja nuoret saavat vaikuttaa itseään koskeviin päätöksiin ja tehdä aktiivisesti asioita omassa elinympäristössään sen sijaan, että joku muu päättäisi asioista ja lapset ja nuoret olisivat vain toiminnan kohteita. Kun osallisuus toteutuu, lapset ja nuoret pääsevät itse tekemään asioita aikuisten kanssa ja aikuisten tukemina. Osallisuutta voi olla esimerkiksi toimintaan vaikuttaminen kerhoissa ja leireillä, mukanaolo järjestön päätöksenteossa, kannanottojen tekeminen ja mielipiteen esiin tuominen lapsia tai nuoria koskevissa asioissa vaikkapa kotikunnassa, järjestössä, koulussa tai valtakunnallisesti, tai vertaisohjaajien tai lapsiryhmän järjestämä työpaja tai tapahtumapiste kerhossa tai leirillä.

En tiedä, olenko jäsen. Mistä saan sen selville?

Ota yhteyttä keskusliiton toimistoon, niin selvitämme asian. 

Miten saan tietää, mitä tietoja minusta löytyy jäsenrekisteristä? 

Voit tehdä tehdä tietopyynnön piirijärjestöllesi tai ottaa yhteyttä keskusliiton toimistoon. Löydät tietoa tallennettavista tiedoista ja niiden luovutuksesta täältä.

Mihin henkilötietojani käytetään ja kenelle niitä luovutetaan?

Henkilötietojen säilytyksestä, käytöstä ja luovutuksesta kertoo Nuorten Kotkien tietosuojaseloste. Kysy osastoltasi ja piirijärjestöltäsi niiden käytänteistä. 

Mihin ilmoitan osoitteenmuutoksesta?

Ilmoita osoitteenmuutos ensisijaisesti osastoosi tai piirijärjestöösi. 

Miten jäsenyydestä erotaan?

Ilmoita erostasi osastoosi tai piirijärjestöösi. 

Voiko aikuinen liittyä Nuorten Kotkien jäseneksi?

Kyllä voi, tervetuloa!

Minulla on kysyttävää toiminnasta, keneen otan yhteyttä?

Alueesi toiminnasta saat tietoa lähimmästä piirijärjestöstä. Jos et ole varma, mihin ottaa yhteyttä, tai asiasi koskee valtakunnallisia tapahtumia, voit kysyä apua keskusliiton toimistolta

Lapseni osallistuu ensimmäistä kertaa valtakunnalliseen tapahtumaan. Kuka häntä valvoo?

Jos huoltaja ei osallistu lapsen kanssa, lapsesta vastaa tämän oman osaston ohjaaja tai muu ohjaaja. Jokaisella lapsella on nimetty ohjaaja, joten kukaan ei jää ilman huolenpitoa ja valvontaa.

Onko Nuorten Kotkien toiminta esteetöntä? Voiko siihen osallistua tuen tarpeessa oleva lapsi tai esimerkiksi henkilö, jolla on liikuntavamma?

Nuoret Kotkat järjestävät monenlaista toimintaa. Joissakin luontotoiminnan tapahtumissa ja leirikeskuksissa esteettömyys ei tällä hetkellä toteudu. Usein toimintaa voidaan kuitenkin sovittaa osallistujien tarpeisiin. Jos esteettömiä tiloja ja reittejä tarvitseva haluaa osallistua toimintaamme, pyrimme sovittamaan toimintaa niin, että kaikki halukkaat voivat osallistua. Erityisen tuen tarvetta on monenlaista, joten kerrothan meille erityistarpeistasi, niin pyrimme huomioimaan ne parhaamme mukaan! Erityistä tukea tarvitseva lapsi voi aina osallistua oman avustajan kanssa toimintaan. Jos avustajaa ei ole käytettävissä, on hyvä keskustella tapahtuman järjestäjän kanssa siitä, kuinka paljon tukea tarvittaisiin, ja pohtia yhdessä, voimmeko taata osallistujan turvallisuuden sekä riittävätkö tapahtuman vapaaehtoisten ohjaajien osaaminen ja resurssit tarvittavan tuen tarjoamiseen. 

Mikä on Kotkamarssi ja miten voin opetella laulamaan sen?

Kotkamarssi on perinteinen yhteislaulu Nuorten Kotkien tapahtumissa. Kotkamarssi löytyy Kotkalaulukirjasta, ja voit opetella laulua kotkatapahtumissa tai tästä videosta