Turvataan Euroopan neuvoston nuorisotoiminta!

Avoin kirje
Julkaisuvapaa heti

Helsinki 16.5.2019

Toimitusministeristön ulkoministeri Timo Soini
Suurlähettiläs Satu Mattila-Budich, Suomen Euroopan Neuvoston edustuston päällikkö
Hallitusneuvottelujen ”Suomi kokoaan suurempi maailmalla” -työryhmä

 

Turvataan Euroopan neuvoston nuorisotoiminta!

Euroopan neuvoston ministerikokouksen osallistujat saapuvat tänään Helsinkiin – Nuorten Kotkien puolesta toivotan heidät tervetulleeksi. Nuoret Kotkat tukee Euroopan neuvoston tärkeää työtä maanosamme rauhan, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Olen kuitenkin hyvin huolissani siitä, että Euroopan neuvoston pääsihteeri on ennakkotietojen mukaan esittänyt järjestön talousongelmien ratkaisemiseksi neuvoston nuorisotoimialan rahoituksen lopettamista. Olisi onnetonta, jos Suomi neuvoston puheenjohtajakautensa lopuksi nuijisi läpi tällaisen päätöksen.

Euroopan neuvoston nuorisotoiminnan budjetti on vain noin puolitoista prosenttia järjestön kokonaisbudjetista. Selvää on, että tällaisella leikkauksella ei taloutta pelasteta – sen sijaan eurooppalaiselle nuorisotoiminnalle se aiheuttaisi suuren vahingon.

Mm. Allianssi ry:n mukaan Euroopan neuvoston työ on ollut erityisen merkittävässä asemassa nuorisotyön rakentamisessa niissä maissa, joissa nuorisotyö on ollut vasta kehittymässä. Neuvoston tarjoama rahoitus on ollut oleellinen osa eurooppalaisen nuorten kansalaistoiminnan rahoitusta – haluaako Euroopan neuvosto omalla toiminnallaan ajaa nuorten järjestötoimintaa entistäkin ahtaammalle?

Neuvosto on myös järjestänyt toimintansa esimerkillisesti tukemaan nuorten aitoa osallisuutta: nuorisopolitiikasta ovat päättäneet hallitusten edustajat ja nuorten edustajat tasavertaisesti. Toimialan alasajon myötä tämäkin vaikuttamiskanava sulkeutuisi – haluammeko todella etäännyttää nuoria Euroopan päätöksenteosta taas hiukan enemmän?

Toivon, että Suomen puheenjohtajuuskauden nyt päättyessä Euroopan neuvostossa lähtee vahva viesti niin toimitusministeristöltä, pysyvältä edustajaltamme kuin myös heiltä, jotka ovat tällä hetkellä hahmottelemassa tulevan hallituksen ulkopolitiikkaa: turvataan Euroopan neuvoston nuorisotoiminta!

 

Kunnioittavasti,

 

Marko Piirainen

puheenjohtaja

Nuorten Kotkien Keskusliitto

09 61311 200

marko.piirainen(at)akt.fi

Jaa sosiaalisessa mediassa: