Uutiset ovat viime vuosina nostaneet esiin useita hälyttäviä, lapsia ja nuoria koskevia tilastoja: Nuorten naisten itsemurhat ovat olleet pitkään kasvussa, kuten myös alle 15-vuotiaiden väkivallanteot ja erityisesti heidän tekemänsä ryöstöt. Lisäksi psykiatrisessa laitoshoidossa olevien yli 13-vuotiaiden nuorten määrä on lisääntynyt nopeasti viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Sen sijaan, että hyvinvointikriisiin vastattaisiin lisäresurssein, olemme todistamassa merkittäviä leikkauksia nuorisotyöhön ja ennaltaehkäiseviin palveluihin. Perhekeskusten toiminnan supistaminen, jalkautuvan nuorisotyön väheneminen ja poliisin sekä matalan kynnyksen palveluiden leikkaaminen ovat esimerkkejä toimista, jotka eivät ainoastaan heikennä nuorten hyvinvointia, vaan luovat pitkän aikavälin riskejä koko yhteiskunnalle.
Säästötoimet nuorten parissa tehtävästä työstä ovat erityisen huolestuttavia aikana, jolloin nuorten tuen tarve on suurempi kuin koskaan. Nykyisilläkään resursseilla ei pystytä vastaamaan kasvavaan kysyntään, ja avun saaminen ajoissa on monelle nuorelle lähes mahdotonta. Esimerkiksi kriisipuhelimet ja chat-palvelut ovat niin ruuhkautuneita, ettei nuoren hätään ehditä reagoida. Ennaltaehkäisevän työn merkitys on avainasemassa: kun apu tarjotaan oikea-aikaisesti ja riittävin resurssein, nuoret voivat välttyä syöksykierteeltä, josta on myöhemmin vaikea päästä irti. Kun nuorten ongelmat jätetään ratkaisematta, seuraukset heijastuvat paitsi heidän omaan elämäänsä, myös koko yhteiskuntaan esimerkiksi kasvavina mielenterveysmenoina, heikkenevänä työkykynä ja lisääntyvinä syrjäytymisriskeinä.
Nuorten hyvinvointia ei voida rakentaa säästämällä heidän tukipalveluistaan. Leikkausten sijaan hyvinvointikriisin selättäminen ja nuorten kasvattaminen aktiivisiksi, hyvinvoiviksi kansalaisiksi vaatii monimuotoisia, ennaltaehkäiseviä toimia – aina etsivästä nuorisotyöstä auttaviin puhelimiin ja työllistymistä tukeviin palveluihin. Ei uhrata nuorten hyvinvointia ja yhteistä tulevaisuuttamme lyhytnäköisten säästötoimien alttarille. Vaadimme lisää resursseja nuorille, emme vähemmän.
Kannanoton teki Nuorten Kotkien Keskusliiton edustajisto, joka kokoontui syyskokoukseensa Tarmon Talolle Turkuun 5.–6.10.2024. Syyskokouksessa liittohallituksen puheenjohtajaksi valittiin Reijo Paananen ja varapuheenjohtajaksi Helena Marttila. Liittohallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin Amanda Majuri, Eeva Salmela, Pyry Raito, Venla Hurskanen ja Vili Järvinen ja varajäseneksi Pia Saarela.