Nuorten Kotkien vuoden Lapsitekopalkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena lapsen hyväksi tehdystä työstä. Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1991.
Palkinnon myöntää Nuorten Kotkien liittohallitus, jossa on edustajia eri puolilta Suomea. Palkinto on kuvanveistäjä Anneli Sipiläisen valmistama Simpukka sekä luovutuskirja.
Vuoden 2017 palkinto luovutettiin Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväjuhlassa Verkatehtaan lasipihalla 19.1. pidetyssä tilaisuudessa.
Palkinnon luovutti Nuorten Kotkien Keskusliiton puheenjohtaja Nasima Razmyar yhdessä toiminnanjohtaja Lea Väänäsen kanssa.
Perustelut palkinnon myöntämiselle:
Hämeenlinnan Kaupunki on viime vuosina nostanut lapset ja nuoret päätöksenteon keskiöön sekä ansiokkaasti kehittänyt lasten ja nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.
Hämeenlinnassa on muun muassa panostettu lasten ja nuorten hyvinvointiin vahvistamalla osallisuutta ja vaikuttamista erilaisin toimenpitein.
Vuoden 2011 alusta kaupungissa on otettu käyttöön ”Vaikuttamisen polku”, jonka tarkoituksena on antaa kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja toimintaympäristöönsä. Lapset ja nuoret tuottavat ja toteuttavat itse mahdollisimman paljon Vaikuttamisen polun sisällöstä.
Perusopetuksen laatukriteereissä osallisuus ja vaikuttaminen näkyvät mm. oppilaskuntatoiminnassa ja vertaissovittelussa. Hämeenlinnassa kaikilla ala- ja yläkouluilla on oppilaskunnat ja toisella asteella opiskelijakunnat. Oppilaskuntatapaamisia järjestetään vuosittain.
Kerhotoiminnan kautta saadaan jokaiselle lapselle ainakin yksi harrastus. UNICEF-kaupunkivuoden aikana päiväkodit ja koulut olivat aktiivisesti mukana tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa. Lapsen oikeuksia tehtiin tunnetuksi ja Ortelan ja Seminaarin koulut valittiin UNICEF-kouluiksi.
Nuorten Vaikuttajaryhmät toimivat Hauholla, Kalvolassa, Lammi-Tuulos-alueella ja kantakaupungissa. Ryhmät keräävät ideoita nuorten keskuudesta ja toteuttavat niitä mahdollisuuksien mukaan.
Erilaisia kuulemismenetelmiä on kokeiltu ja kehitetty edelleen. ”Vaikuta – älä valita” eli V-päivä järjestetään vuosittain 8. luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille.
Lasten, nuorten ja päättäjien kohtaamispaikkoja on järjestetty niin V-päivänä kuin erilaisissa foorumeissa, lautakuntaseminaareissa ja valtuuston iltakouluissa. Nuva-ryhmät ovat saaneet myös omat kummivaltuutetut. Lasten ja nuorten lautakuntaan on saatu kaksi nuorten edustajaa.