Etujärjestötoiminta

Nuoret Kotkat osallistuu yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Nuoret Kotkat on osa sosialidemokraattista järjestöperhettä, jolloin Nuorilla Kotkilla on myös puolueen kautta vaikuttamiskanava yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon lapsipoliittisissa asioissa.

 

Nuoret Kotkat toimii lasten etujärjestönä:

  •  Tekee aloitteita SDP:n puoluekokoukselle, puoluehallitukselle, eduskuntaryhmälle sekä muille päättäjille ja viranomaisille

SDP: puoluekokoukselle Nuoret Kotkat teki aloitteita ajankohtaisista lapsipoliittisista asioista, kuten aloite lasten hyvinvoinnista. Aloitteeseen sisältyi:

    • lapsilisien huomioiminen toimeentulotuessa
    • perheiden tuen vahvistaminen neuvolatoiminnassa
    • koulujen oppilashuolto
    • 2 luokkalaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan kehittäminen
  • Järjestää lapsipoliittisia seminaareja: lapset ja päihteet, lapset ja työttömyys, lasten osallisuus

Nuoret Kotkat järjestää lapsi- ja perhepoliittisia seminaareja, jotka kokoavat yhteen päättäjiä, tutkijoita, viranomaisia, lapsijärjestöjen edustajia ja muita lasten kanssa toimivia tahoja.

  • Yhteistyötä muiden järjestöjen ja viranomaisten (mm. lapsiasiainvaltuutettu) kanssa: Lastenkaupunki, Heijastinkampanja, Kuunnelkaa meitä, MunVuoro, Lapset äänessä

Suomalaiset lapsi- ja varhaisnuorisojärjestöt ovat tehneet yhteistyötä jo yli 40 vuotta. Tänä aikana järjestöt ovat yhteistyössä toteuttaneet mm. keräyskampanjoita hädänalaisille lapsille eri puolilla maailmaa, lasten toimintapäiviä, heijastinkampanjan, erilaisia kampanjoita lasten osallisuuden lisäämiseksi ja päihteiden käytön ehkäisyprojektin. Uusin projekti Lapset äänessä on lapsen oikeuksia ja osallisuutta edistävä hanke vuosille 2012 – 2014.

Ensimmäinen palkinto myönnettiin vuonna 1991 Helsingin kaupunginteatterille. Vuoden lapsitekopalkinnon ovat lisäksi saaneet mm. toimittaja Jukka Kajava, huumepoliisin päällikkö Torsti Koskinen, kansanedustaja Tarja Halonen, Pikku Kakkonen, rouva Tellervo Koivisto, elokuva Heinähattu ja Vilttitossu sekä kirjailija Mauri Kunnas. Vuoden 2011 lapsitekopailkinto myönnetttiin Pienperheyhdistyksen Mieskaveritoiminnalle.

  • Tekee kannanottoja

Nuoret Kotkat on huolissaan lapsiperheiden köyhyydestä, joka on noussut huimasti viimeisen viidentoista vuoden aikana.  Samoin monenlainen pahoinvointi koskettaa yhä useampaa lasta tänä päivänä.

Nuoret Kotkat kannattaa lasten osallisuuden ja kuulemisen lisäämistä, mutta ei liian suuren vastuun sysäämistä liian pienille harteille.

Jaa sosiaalisessa mediassa: