Nuoret Kotkat vaatii toimia lapsiköyhyyden vähentämiseksi

Nuoret Kotkat edellyttää lapsivaikutusten todellista arviointia kaikessa lapsia koskevassa päätöksenteossa.

Noin joka kymmenes lapsi elää pienituloisessa perheessä ja köyhien lasten osuus on edelleen kasvussa. Lapsiperheille tarjottava taloudellinen tuki on heikentynyt ja elinkustannukset nousseet. Perheiden, yli sukupolvien menevä köyhyys on jo nyt arkipäivää.

On väärin, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta eriarvoistaa kansalaisiaan jo lapsina. Rahan puuttuessa yhä useampi lapsi joutuu kieltäytymään koulun luokkaretkistä, kavereiden syntymäpäiväjuhlista, harrastuksista ja muusta vapaa-ajalla tapahtuvasta toiminnasta. Riski syrjityksi ja syrjäytyneeksi tulemisesta kasvaa lapsen joutuessaan ulos luonnollisesta kaveriyhteisöstään. Myös opinnot ovat vaarassa, kun taloudellisesti ahtaalla olevat perheet eivät pysty hankkimaan opinnoissa tarvittavia välineitä ja materiaaleja. Lapsuuden negatiivisilla kokemuksilla on kauaskantoiset seuraukset aikuisuuteen asti.

Kunnilla on tärkeä rooli perheiden ja lasten hyvinvoinnin kohentajana. Panostukset koulun yhdenvertaisuuteen ja kolmannen sektorin harrastustoimijoiden toimintaedellytyksiin näkyvät lyhyellä aikavälillä kuntalaisten elämänlaatua parantavina tekijöinä. Pitkällä aikavälillä syntyy todellisia taloudellisia säästöjä, kun köyhyyden aiheuttamilta korjaavilta toimilta vältytään.

Nuoret Kotkat kannattaa lapsi- ja perhejärjestöjen maan hallitukselle tekemää esitystä kansallisen lapsistrategian laatimisesta ja yhtyy lapsiasiavaltuutetun vaatimukseen säätää siitä lailla.

Jaa sosiaalisessa mediassa: